Magistrații Tribunalului București au decis, joi, încetarea procesului penal împotriva lui Dinu Pescariu și Claudiu Florică, în dosarul Microsoft 2, în care aceștia erau cercetați pentru spălare de bani. Decizia instanței poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile.
Magistrații Tribunalului București au decis încetarea procesului penal pornit împotriva lui Dinu Pescariu, acuzat de procurori de spălare de abni, dar și împotriva lui Claudiu Florică, acuzat de aceeași infracțiune în dosarul supranumit „Microsoft 2”.
Decizia a fost luată de judecători pentru „lipsa autorizării prealabile de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”.
Surse apropiate anchetei au precizat, pentru MEDIAFAX, că încetarea procesului penal a fost dispusă pentru că procurorul general de la acea perioadă nu a autorizat începerea urmăririi penale în cazul unor infracțiuni săvârșite de cetățeni români pe teritoriul altor state, în condițiile în care Claudiu Florică și Dinu Pescariu ar fi transferat bani din Austria în Elveția și apoi, în unele cazuri, și în Lichtenstein.
Pe de altă parte, surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că această chestiune a fost tranșată deja de judecătorul de cameră preliminară de la Curtea de Apel București, argumentația procurorului fiind că faptele au fost săvârșite de inculpați parte pe teritoriul României, parte pe teritoriul altor state.
Hotărârea Tribunalului București nu este definitivă.
În spetembrie 2017, DNA i-a trimis în judecată pe Dinu Pescariu și Claudiu Florică pentru infracțiunea de spălare de bani.
În același dosar au mai fost trimiși în judecată fostul ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, Gabriel Sandu, pentru infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul și Călin Tatomir, fost director general Microsoft România SRL, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și spălarea banilor. Ei sunt acuzați că au prejudiciat statul cu peste 51 de milioane de euro.
Potrivit DNA, în acest context, Pescariu și Florică, în calitate de reprezentanți în fapt/drept ai societății D.Con.Net AG, pentru a fi favorizați în câștigarea licitației publice, prin intermediul unui om de afaceri, au luat legătura cu ministrul de la acea vreme, Gabriel Sandu, căruia i-au și plătit în acest scop suma de 2.196.035 euro (pentru aceste fapte, au fost condamnați Cocoș Dorin și Sandu Gabriel pentru trafic de influență). „În urma înțelegerii avute de Pescariu Dinu Mihail și Florică Claudiu Ionuț cu ministrul Sandu Gabriel, acesta din urmă a aprobat documentația de atribuire aferentă procedurii de licitație deschisă, inițiată pentru „Achiziționarea dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opțiune de cumpărare”. Documentația care a stat la baza licitației (referat de necesitate și caiet de sarcini) conținea condiții restrictive nejustificate de participare la licitația organizată de către MCSI, fiind favorizată în acest mod D.Con-Net AG, în calitate de lider al unei asocieri din pare făcea parte și firma Dim Soft SRL”, a mai precizat sursa menționată.